Op een koude nieuwjaarsdag in 2010, zaten familie en vrienden samen rondom een knisperend haardvuur in de “Foresteria Valsesia”. Terwijl buiten de sneeuw zachtjes neerdwarrelde, werd binnen, onder het genot van een voortreffelijk glas wijn, een idee geboren dat de loop van hun levens zou veranderen.

Het was een idee zo helder als de wijn in hun glazen, geopperd tussen gesprekken door, gelach en het delen van herinneringen: waarom zouden we deze voortreffelijke Italiaanse wijn niet naar België brengen? De gedachte wortelde zich snel in de geesten van de aanwezigen, gedreven door de warmte van de familieband en de gedeelde liefde voor wijn.

De “Foresteria Valsesia”, een gezellig familiehotel omarmd door de ruige schoonheid van Piemonte en gerund door hun ouders, had altijd al als een tweede thuis gevoeld. Van kleins af aan hadden ze er de zomers doorgebracht, de taal en cultuur van de regio geabsorbeerd, en een diepe verbondenheid met het land en zijn mensen opgebouwd. Dit alles, samen met de onvoorwaardelijke steun van hun ouders en de banden met lokale wijnboeren, vormde de perfecte voedingsbodem voor hun onderneming.

Maar dromen alleen waren niet genoeg. Vastberaden om hun visie werkelijkheid te laten worden, stortten de broers Kurt en Reinhold zich op de voorbereidingen. Ze volgden cursussen, dompelden zich onder in de wereld van wijnen en werkten jarenlang toe naar dat ene doel. Op 1 maart 2012 was “Vini Fratelli Ranft” een feit, een onderneming geworteld in passie en gedreven door de wens om de rijke smaken van Italië te delen met België.

De reis hield daar niet op. Gedreven door een onstilbare dorst naar kennis, volgden Kurt en Reinhold een opleiding tot aspirant-sommelier, en later tot sommelier-conseil. Een avontuurlijke week in Frankrijk, met lessen aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse, bekroonde hun educatieve reis. Beide broers studeerden af met de titel “Sommelier-Conseil”, een bewijs van hun toewijding en liefde voor wijn.

Ondertussen besloot Dietmar, geïnspireerd door de passie en het succes van zijn broers, in 2020 ook de sommelieropleiding te volgen. Ook hij sloot deze af met het prestigieuze diploma “Sommelier-conseil”, waarmee hij de familietraditie voortzette en versterkte.

Zo ontvouwde zich het verhaal van “Vini Fratelli Ranft”, een verhaal van familie, passie en de eeuwige zoektocht naar kwaliteit. Een verhaal dat leest als een roman, vol avontuur, toewijding en de onbreekbare banden van familie en vriendschap, geweven door de eeuwenoude kunst van wijn maken.

In samenwerking met enkele wijnhuizen lieten we enkele wijnen maken.

Wie zijn de Fratelli’s Ranft?

Kurt Ranft
(Sommelier Conseil)

Mobile

Bel Kurt

Reinhold Ranft
(Sommelier Conseil)

Mobile

Bel Reinhold

Dietmar Ranft
(Sommelier Conseil)

Mobile

Bel Dietmar